Hypotheekvormen

Er zijn diverse hypotheekvormen met verschillende voorwaarden en kenmerken. De meest voorkomende hypotheken zijn:

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een gelijk bedrag aan rente en aflossing. Een voordeel is dat je weet waar je aan toe bent, want de bruto maandlasten blijven gedurende de hele looptijd gelijk. Wat wel wijzigt is de verhouding tussen het aflossingsdeel en het rentebestanddeel. Het rentedeel neemt tijdens de looptijd af, terwijl het aflossingsdeel toeneemt. Door de  aftrekbaarheid van de rente, zijn de netto financieringslasten in het begin laag en aan het einde van de looptijd hoog.

Aflossingsvrije hypotheek

Wellicht is het niet nodig de gehele hypotheek tijdens de looptijd af te lossen. Bijvoorbeeld omdat je al over het nodige kapitaal beschikt of in de toekomst een bepaald bedrag kunt verwachten. In dat geval kun je voor een deel van de lening kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Doordat je alleen rente betaalt en geen aflossing zijn de maandlasten gedurende de looptijd lager. Vaak wordt een aflossingsvrije hypotheek afgesloten in combinatie met een hypotheek met aflossingsregeling.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag aan aflossing. Omdat de restschuld daalt tijdens de looptijd, betaal je ook steeds minder rente. De bruto maandlasten worden dus steeds wat lager gedurende de looptijd. Door de aftrekbaarheid van de rente, dalen de netto financieringslasten minder snel dan de bruto maandlasten.

Hypotheekadvies

Afspraak maken